Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

ΤΑ ΧΩΡΙΑ

Ιερά Καρδία

Το Μοναστήρι της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στο Εξώμβουργο της Τήνου, θεωρείται από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ελλαδικής Καθολικής Εκκλησίας. Το 1663 οι Πατέρες Ιησουίτες φτάνουν στην Τήνο και εγκαθίστανται στο Εξώμβουργο. Το 1722 τους παραχωρείται, από τον καθολικό Επίσκοπο, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης και δύο χρόνια αργότερα χτίζουν δίπλα νέο ναό (Αγία Σοφία) όπου παραμένουν μέχρι την εγκατάσταση τους στα Λουτρά (1837). Ο ναός επισκευάζεται το 1897 και μετονομάζεται σε ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. Το 1920 εγκαταλείπεται και ανακαινίζεται εκ νέου το 1941.

Κουμάρος

Ο Κουμάρος είναι ενα πολυ μικρό και γραφικό χωριό. Είναι χτισμένος στην απότοµη πλαγιά του βουνού Φούρκα και συνδέεται με μονοπάτι με το παλιό κάστρο του Εξώμβουργου. Στο θεατρο του Κουμάρου, που επιμελήθηκε ο Κώστας Τσόκλης, πραγματοποιούνται συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Βωλάξ

Το Βωλάξ είναι χτισμένο σε οροπέδιο στο κέντρο της Τήνου και από γεωλογικά ευρήματα που
ήρθαν στην επιφάνεια, πιθανολογείται ότι η περιοχή κατοικείται εδώ και 2.000 χρόνια. Το όνομα του προέρχεται από τους χαρακτηριστικούς γρανιτένιους βράχους (βολάκους) της περιοχής. Η παραδοσιακή ασχολία των κατοίκων του χωριού ήταν και είναι η καλαθοπλεκτική και στα εργαστήρια καλαθοποιίας μπορείτε να δείτε από κοντά τους τεχνίτες εν ώρα εργασίας. Το Βωλάξ αποτελεί επίσης σημείο συνάντησης αναρριχητών από όλον τον κόσμο για bouldering (αναρρίχηση χωρίς σχοινί).

Αγάπι

Η Αγάπη είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Τήνου. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους ονομαζόταν “Πέρασμα”, αφού περνούσε από το χωριό ο δρόμος που οδηγούσε στην τότε πρωτεύουσα του νησιού. Η αρχιτεκτονική παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και τα σπίτια διατηρούν τα παραδοσιακά
στοιχεία με τα δαιδαλώδη σοκάκια και τις χαρακτηριστικές καμάρες. Οι φυσικές πηγές με το πηγάδι και το πλυσταριό, διαμορφώνουν έναν γραφικό οικισμό, αντιπροσωπευτικό της αισθητικής του νησιού.

Σκλαβοχώρι

Οι απόψεις για την προέλευση του ονόματος του Σλαβοχωριού διίστανται. Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, προέρχεται από “σκλάβους” που δραπέτευσαν από τους Τούρκους και βρήκαν καταφύγιο
στο χωριό, ενώ η δεύτερη το αποδίδει σε “Σλάβους” αποίκους. Υπήρξε η ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, Νικολάου Γύζη. Το σπίτι όπου έζησε είναι επισκέψιμο και αποτελεί αξιοθέατο του χωριού.

Σκαλάδος

Περπατώντας στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια του Σκαλάδου, θα διαπιστώσετε την προφανή 
προέλευση του ονόματός του. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το όνομά του οφείλεται στις 
πολλές συκιές της περιοχής και προέρχεται από παραφθορά του Σ(υ)καλάδος. Η ιστορία του χωριού φαίνεται να ξεκινάει στις αρχές του 13ου αιώνα.

Κρόκος

Το όνομά του προέρχεται από το οµώνυµο φυτό που καλλιεργούσαν στα δώματα των σπιτιών και το χρησιμοποιούσαν για τη βαφή των νημάτων ή για να δώσουν χρώμα στο ρακί. Υπήρξε ο τόπος καταγωγής των ιατρών του νησιού κατά τον 17ο αιώνα καθώς επίσης και του ιατροφιλόσοφου Μαρκάκη Ζαλλώνη, ο οποίος, το 1809, έγραψε το “Ταξίδι στην Τήνο” που αποτέλεσε την πρώτη απόπειρα καταγραφής της ιστορίας της Τήνου.

Περάστρα

Η Περάστρα αποτελούσε κομβικό σημείο μιας και ο δρόμος που ένωνε τα Κάτω Μέρη με τα Λουτρά και τη Χώρα περνούσε από το χωριό. Η θέση της Περάστρας ήταν αυτή που της έδωσε την ονομασία. Παλιότερα λειτουργούσαν νερόμυλοι και ελαιοτριβεία από τα οποία θα συναντήσετε απομεινάρια τους.

Κώμη

Η λέξη “Κώμη” σημαίνει κεντρικός οικισμός. Πιθανότατα κατοικείται από την αρχαιότητα, άλλωστε αναφορά στην Κώμη υπάρχει σε επιγραφή του 4ου πΧ αιώνα. Η Κώμη είναι χτισμένη στη μεγαλύτερη και πιο εύφορη πεδιάδα του νησιού. Από εκεί προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής της Τήνου. Οι αγκινάρες, χαρακτηριστικό τοπικό προϊόν, παράγονται σε μεγάλες ποσότητες στην Κώμη.

Σμαρδάκιτο

Ο σεβασμός στην παραδοσιακή Τηνιακή αρχιτεκτονική είναι ευδιάκριτος σε κάθε γωνιά του Σμαρδάκιτου. Τα σπίτια, οι αυλές, τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι καμάρες του οικισμού το καθιστούν από τα πιο όμορφα. Στα άφθονα νερά της περιοχής οφείλεται και η πλούσια βλάστηση, που σπανίζει στην Τήνο. Η πλακόστρωτη πλατεία του είναι μία από τις πιο γραφικές του νησιού.

Ταραμπάδος

Η ιστορία του Ταραμπάδου ξεκινάει περίπου το 1700. Στην εισοδο του χωριου θα βρειτε μια μεσαιωνική καμάρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του Ταραμπάδου είναι οι 20 περίπου καταπληκτικοί περιστερώνες που έχουν αναπαλαιωθεί και αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης. Τα καλοδιατηρημένα πέτρινα
μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά, πηγές, δέντρα, καλαμιώνες και περιβόλια.

Κάμπος

O Κάμπος βρίσκεται σε μία από τις λίγες εύφορες κοιλάδες του νησιού. Από τον Κάμπο καταγόταν η Αγία Πελαγία, που οραματίστηκε την Παναγία και οδήγησε στην εύρεση της Ιερής Εικόνας. Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης χτίστηκε το 1771, προς τιµήν της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Α’, µε οικονοµική ενίσχυση του αρχηγού του ρωσικού στόλου, ναυάρχου Ορλώφ. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο του Κώστα Τσόκλη όπου στεγάζεται το μουσείο μοντέρνας τέχνης, που επιμελήθηκε ο ίδιος καλλιτέχνης.

Λουτρά

Τα Λουτρά αποτέλεσαν σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού. Ττον 19ο αιώνα χτίστηκε το Μοναστήρι των Ιησουιτών Μοναχών, με το ναό αφιερωμένο στον ιδρυτή του τάγματος, Αγ. Ιγνάτιο Λογιόλα. Τα Λουτρά είναι ευρέως γνωστά για τη Μονή των Ουρσουλινών που ιδρύθηκε το 1862. Το επιβλητικό κτίριο στέγασε τη σχολή θηλέων και μετέπειτα το δημοτικό σχολείο του χωριού,
αλλά και σχολή ταπητουργίας.

Ξινάρα

H Ξινάρα είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ξώμπουργου και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, υπήρξε πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο του νησιού που συγκέντρωνε τις περισσότερες βιοτεχνίες του νησιού. Στο εντυπωσιακό κτίριο που συναντάτε στην είσοδο του χωριού και είναι γνωστό ως το “Παλάτι του ∆εσπότη ” και εκεί στεγάζεται το Αρχείο Καθολικής Επισκοπής Τήνου και το Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.