Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

«Ξεκινάς και το βήμα είναι βαρύ και δύσκολο. Κάθε βήμα μια μικρή προσπάθεια. Δεν περπατάς πια σε δρόμο, άσφαλτο, ούτε καν χωματόδρομο. Μπήκες στο αρχαίο μονοπάτι, χαραγμένο από ανθρώπους πολύ πριν από σένα. Κάθε πέτρα στη θέση της με τέχνη, μαστοριά…και όσο περνάει η ώρα τα βήματα σου ανάλαφρα, εύκολα. Το μονοπάτι σε οδηγάει, μόνο του σε τραβάει. Kάθε στροφή και μια καινούργια εικόνα…ένα τοπίο σμιλεμένο στους αιώνες…..».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον κ. Κάρολο Μέρλιν, πρωτεργάτη μιας σπουδαίας καταγραφής γύρω από τα περίφημα Τηνιακά καλντερίμια.

Πρόκειται για την σύσταση ενός ηλεκτρονικού αρχείου, στο οποίο για πρώτη φορά αποτυπώνεται αναλυτικά ένα δίκτυο 10 Διαδρομών Πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού και στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς κάθε διαδρομή (αποστάσεις – υψόμετρο – σημεία πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος – σημεία επέμβασης για αποκατάσταση). Η περιγραφή συνοδεύεται από χάραξη κάθε διαδρομής σε αεροφωτογραφία, αντίστοιχη χάραξη σε χάρτη με απόδοση συντεταγμένων, καθώς και φωτογραφικό υλικό με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος.

Το πολύτιμο αυτό ηλεκτρονικό αρχείο που διαθέτει πλέον στη διάθεσή της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων είναι προϊόν διαρκούς έρευνας πεδίου και ανιδιοτελούς προσφοράς του γραφίστα κ. Καρόλου Μέρλιν ο οποίος διαμένει κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Τήνο, είναι γνώστης κάθε πτυχής του δικτύου μονοπατιών του νησιού (επιλεγμένου και μη) και ασχολείται μεθοδικά με τον περιπατητικό τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κατάλληλη επεξεργασία, το αρχείο αυτό μπορεί να αποτελέσει κατάλληλο εργαλείο προβολής στο διαδίκτυο των πολιτιστικών Διαδρομών και συνακόλουθα του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της τηνιακής υπαίθρου, στην κατεύθυνση της ήπιας εναλλακτικής οικοτουριστικής ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη η ενδοχώρα του νησιού.

Κατέβασε το ψηφιακό πεζοπορικό χάρτη της Τήνου και περιπλανήσου στα πανέμορφα μονοπάτια της!