Παρασκευή, Αύγουστος 23, 2019

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η Κίμωλος είναι ένα νησί με σχετικά περιορισμένο οδικό δίκτυο. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα μειονέκτημα που σου στερεί τη δυνατότητα να γνωρίσεις όλο το νησί. Κι όμως αυτό είναι το πλεονέκτημα αν θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις το νησί. Δε γνωρίζεις ένα τόπο διασχίζοντάς τον βιαστικά με ένα αυτοκίνητο με φευγαλέες ματιές και κατευθυνόμενος σε στοχευμένα θεάματα. Γνωρίζεις ένα τόπο όταν τον περπατήσεις, όταν τον μυρίσεις, όταν τον ακούσεις, όταν μπορέσεις να εντοπίσεις μόνος σου αυτό που θα σε τέρψει.

Εργαλεία σου προσφέρει η Κίμωλος απλόχερα, τα μονοπάτια της. Μονοπάτια παλιά, φτιαγμένα από ανθρώπους που μοχθούσαν να φτάσουν σε κάθε άκρο του νησιού εκμεταλλευόμενοι την όποια σπιθαμή γης μπορούσαν, αλλά ακόμη και από τις μακρινές εποχές που κάποιοι κατοικούσαν στο Παληόκαστρο. Μονοπάτια που θα σε οδηγήσουν σε κάθε άκρη, σε κάθε παραλία και στην ψηλότερη κορυφή, το Παληόκαστρο (365 μ.). Θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου, να διαπιστώσεις την ηφαιστειακών διεργασιών προέλευσή της, να δεις κατάλοιπα της αγροτικής ζωής και της εξορυκτικής δραστηριότητας, να συναντήσεις ανθρώπους που ακόμη μοχθούν στα χωράφια τους και θα σε ανταμείψουν με κάποια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά κάποιας μοναχικής παραλίας.

Ιδιαίτερες δυσκολίες τα μονοπάτια δεν έχουν, άλλωστε φτιάχτηκαν για ανθρώπους που πήγαιναν να εργαστούν. Μεγάλες υψομετρικές διαφορές δεν θα συναντήσετε, η ψηλότερη κορυφή είναι το Παληόκαστρο στα 365 μ. Ανάλογα με τις πεζοπορικές σας ικανότητες μπορείτε να επιλέξετε μεγαλύτερα ή μικρότερα μονοπάτια, πιο κοντινά και πιο απομακρυσμένα, να συνδυάσετε τμήματά τους ή ακόμη και την επιστροφή σας, αν καταλήξετε σε παραλία, με κάποιο θαλάσσιο ταξί.

Κατάλληλη εποχή δεν υπάρχει. Το περπάτημα μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, ειδικά στην Κίμωλο που ακόμη και οι χειμωνιάτικοι μήνες είναι ήπιοι, με μόνο περιορισμό τη διάρκεια της ημέρας. Προτεινόμενη εποχή ωστόσο είναι η ανοιξιάτικη, γιατί και εδώ είναι η εποχή αναγέννησης για τη φύση, προσδιοριζόμενη από το μήνα Μάρτιο, λόγω του νότιου της θέσης της. Το καλοκαίρι, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών καλό είναι να επιλέγονται πιο εύκολες διαδρομές και η έναρξη της πεζοπορίας να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, ενώ η επιστροφή με την έναρξη της κάμψης του ήλιου. Στη Κίμωλο όμως το καλοκαίρι «κρατάει» ακόμη και μέχρι τον Οκτώβρη, οπότε και η κατάσταση για πεζοπορικές περιπέτειες βελτιώνεται από την άποψη της θερμοκρασίας και οι θάλασσες είναι ακόμη ιδανικές για μπάνιο.

Εφόδιά σας ένα καλό ζευγάρι πεζοπορικά παπούτσια, οπωσδήποτε νερό και κάτι φαγώσιμο. Το καλοκαίρι μην ξεχάσετε το αντηλιακό, το καπέλο σας και αν κατευθύνεστε σε παραλία το μαγιό σας. Ένα ζευγάρι ορειβατικά μπαστούνια θα ήταν χρήσιμα, όπως και ένα προσωπικό φαρμακείο. Αν έχετε αποφασίσει να επιστρέψετε διά θαλάσσης η όποια συνεννόηση θα πρέπει να έχει γίνει εκ των προτέρων, αφού σε κάποια σημεία η τηλεφωνική κάλυψη αντιμετωπίζει προβλήματα. Αν αποφασίσετε να πάτε μόνοι σας καλό είναι να ενημερώνετε κάποιον (πχ. υπεύθυνο καταλύματος) για την διαδρομή που έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε, αλλά και να αναζητήσετε πληροφορίες και από τους ντόπιους για την κατάσταση των μονοπατιών και τις καιρικές συνθήκες.

Ο χρόνος που αναφέρεται σε κάθε διαδρομή υπολογίζεται χωρίς τις στάσεις, προσπαθεί να προσεγγίσει το χρόνο ενός μέσου πεζοπόρου και σε κάθε περίπτωση , όπως και ο βαθμός δυσκολίας, εξαρτάται από την εμπειρία και τη φυσική κατάσταση του πεζοπόρου.

Με τον χάρτη της Ανάβασης σας προτείνουμε να ανακαλύψετε τις θαυμάσιες ακτές και τα μοναδικά μνημεία της Μήλου από τη μιά, και την υπέροχα διατηρημένη ενδοχώρα της Κιμώλου, με τις ωραίες πεζοπορικές διαδρομές, από την άλλη.