Απο την Φινλανδία στην Τήνο

0
617

Μια ενδιαφέρουσα, ζωντανή και γεμάτη δραστηρίοτητες ημέρα, με ανοιξιάτικες μυρωδιές και καταπράσινα τοπία. Μονάχα με τα χαμόγελα μας και την όρεξη για περπάτημα, ανακαλύψαμε με την Sanni την Τήνο!

Για την Sanni ήταν η δεύτερη επίσκεψη στο νησί, αλλά η πρώτη που κατάφερε να εξερευνήσει νέους τόπους πέραν της Χώρας! Στην πρώτη μας κουβέντα μου εξήγησε ότι πριν 10 μέρες ήταν στην Φινλανδία στους -10 και έκανε μπάνιο σε παγωμένη λίμνη, αλλά τώρα, εδώ στον Πύργο της Τήνου, δίπλα στον υπεραιωνόβιο πλάτανο και κάτω από τον Ελληνικό ήλιο νιώθει σαν στο σπίτι της!

Photo credits: Sanni Jama – Karkkipaiva

Αν και ο χρόνος μας ήταν περιορισμένος, ήθελα να της δείξω όλα τα όμορφα μέρη του νησιού και ύστερα από δίκη της επιθυμία, όλα τα νόστιμα τρόφιμα του νησιού! Αφού περιπλανηθήκαμε για ώρες στον οικισμό του Πύργου, την σχολή Μαρμαρογλυπτικής, ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό και το μουσείο Μαρμαροτεχνίας, κατηφορίσαμε στον οικισμό του Πανόρμου για φαγητό!

Photo credits: Sanni Jama – Karkkipaiva

Με θέα την ήρεμη θάλασσα βρήκαμε το ταβερνάκι του “Ανδρέα” και καθίσαμε στο πιο ηλιόλουστο τραπεζάκι! Απλό φαγητό, μαγειρευτό αλλά εξαιρετικά νόστιμο! Ιμάμ, γεμιστά και ένα τζατζίκι για να έχουμε δυνάμεις για το υπόλοιπο της ημέρας!

Επόμενη στάση, ο οικισμός του Ταραμπάδου και η περιπλάνηση στους περιστερώνες του! Η Sanni έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον λόγο ύπαρξης τους και ενδιαφέρθηκε ακόμα περισσότερο στο γεγονός της διακόσμησης τους. “Γιατί είναι τόσο όμορφα? Αφού είναι απλά για τα περιστέρια!?” -Μα η Τήνος είναι το νησί της τέχνης! Όλα είναι σχεδιασμένα, χειροποίητα!

Photo credits: Sanni Jama – Karkkipaiva

Φύγαμε για Βωλάξ! Τον “κρατήρα” με τους ολοστρόγγυλους γρανιτένιους βράχους που διαφέρει ολότελα με κάθε άλλο μέρος της Τήνου! Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν η απόλυτη ησυχία! Καθίσαμε πάνω σε ένα βράχο και αγνάντευαμε το χάος από πέτρες σε κάθε πλαγιά του οικισμού! Το θέαμα είναι δύσκολο να περιγράφει, οπότε η λύση είναι να επισκεφτείτε το Βωλαξ μόνοι σας!

Photo credits: Sanni Jama – Karkkipaiva

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, πήραμε την πιο σωστή απόφαση! Να ανέβουμε το όρος Ξώμβουργο και να απολαύσουμε σε 360 μοίρες την δύση του ηλίου και την θεά του Κυκλαδίτικου γαλάζιου! Αξέχαστη εμπειρία!

Μια γεμάτη μέρα πρέπει πάντα να ολοκληρώνεται και με ένα ολοκληρωμένο δείπνο! Η Sanni ήθελε ψάρι και στην Τήνο δεν υπάρχει καλύτερο εστιατόριο από την “Μαραθιά”. Καθίσαμε στο τραπέζι, μόλις 5μ από την θάλασσα, με θέα την Μύκονο και διαβάσαμε τον περιεκτικό κατάλογο! Τελικά αποφασίσαμε να παραγγείλουμε δυο πιάτα: Ψητές άγριες αγκινάρες Τήνου με λιαστή ντομάτα και γραβιέρα Τήνου και χειροποίητο κριθαρότο με σφυρίδα!

Photo credits: Sanni Jama – Karkkipaiva

Με την συνοδεία του κρασιού και με ιστορίες από περιπέτειες σε Ελλάδα και Φινλανδία, έληξε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημέρα. Η επίσκεψη της Sanni στην Τήνο ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα και το άρθρο της περιγράφει μια ξεχωριστή εμπειρία! Διαβάστε το εδώ!